Welkom bij

Wereldwinkel Woerden

Tagua noot: Eerlijk ivoor

In onze winkel vind je sieraden en andere producten gemaakt van de Tagua noot. Maar wat maakt die noot nu zo bijzonder?

Wij verkopen sieraden gemaakt van de Tagua noot. De noot is goed met de hand te bewerken, waardoor het geschikt is voor kunstenaars en ambachtslieden. De noot varieert in kleur en is in elke denkbare kleur te verven. Door de structuur van het materiaal hecht verf bijzonder goed en is het tevens zeer kleurvast

   

Tagua noten zijn afkomstig van de ivoorpalmen (Phytelphas aequatorialis) die groeien in Zuid- Amerika. De ivoorpalm wordt ook olifantsplant of taguaboom genoemd. De palm groeit erg langzaam en het duurt bijna 20 jaar voordat zij haar eerste noten produceert! Tagua noten staan ook wel bekend als "plantaardig ivoor". De structuur van dit materiaal lijkt namelijk erg op ivoor (van olifant). 

De palmnoten dienen als vruchtomhulsel voor een aantal kleinere zaden. Deze noten bevatten in het begin van hun groei een vloeistof die lijkt op het sap in een kokosnoot. Deze vloeistof wordt steeds dikker, totdat er een hard wit materiaal overblijft wat lijkt op dierlijk ivoor. Als de noten zijp zijn breken ze open en vallen ze op de grond. De noten worden verzameld en voor een lange tijd (soms wel een half jaar) gedroogd, zodat ze daarna bewerkt kunnen worden.

Producent Byron woont in Rio Bamba (regio in Ecuador) en heeft samen met zijn familie een atelier waarin zij de noten omtoveren tot onder andere de sleutelhangers die wij in de winkel hebben.