Welkom bij

Wereldwinkel Woerden

Feestelijke lamsbout met spicy pompoen

Hoofdgerecht voor 4-6 personen 
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)

 
Ingrediënten:
1 lamsbout (ca. 800 g)
1 flespompoen, schoongemaakt en in blokjes
½ kaneelstokje (bij voorkeur Ceylon), verkruimeld
ca. 80 ml olijfolie
2 flinke tenen knoflook, 1 in plakjes, 1 geperst
2 takjes rozemarijn, naaldjes gerist
2 (bloed)sinaasappels, 1 geperst en 1 in plakken 

En van Fair Trade Original:
molen Zeezout mix chilipeper
2 el Tropische honing vloeibaar
Molen zeezout mix groene kruiden
 
Neem de lamsbout uit de koelkast en laat hem een half uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 200°C. Snijd de pompoen eerst in plakje, dan in repen en de reepjes in blokjes en leg deze in een braadslede. Verkruimel het halve kaneelstokje erboven. Besprenkel het geheel met circa 2 eetlepels olijfolie en maal er zeezout chilipeper mix boven. Plaats de braadslede  circa 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en draai de temperatuur terug naar 175°C.
Snijd inkepingen in de lamsbout en steek daar plakjes knoflook en naaldjes rozemarijn in. Maak vervolgens een marinade van 50 ml olijfolie, 50 ml (bloed)sinaasappelsap en 2 eetlepels honing. Leg de lamsbout hierin en marineer rondom. Verhit 20 ml olijfolie in een ovenbestendige braadpan. Maal zeezoutmix groene kruiden boven de bout en braad deze rondom bruin in de braadpan. Giet ca. 3 el van de overgebleven marinade over de lamsbout en plaats het geheel in de oven. Voeg aan het laatste deel van de marinade nog een uitgeperste teen knoflook toe. Braad de lamsbout in ca. 60 minuten goudbruin van buiten en nog rosé van binnen (kerntemperatuur is 65°C). Besprenkel de lamsbout tussendoor met enkele eetlepels marinade en bak de laatste 15 minuten de plakken (bloed)sinaasappel en geroosterde pompoenblokjes mee. Bestrooi de bout vlak voor het serveren met wat extra zeezoutmix groene kruiden en decoreer met enkele blauwe korenbloemblaadjes uit de molen. Lekker met aardappelpastinaak puree en pistachenotenkruim.
 


Wijntip: Cabernet Sauvignon (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original