De tafel van Vrouwen van Woerden

Iedere maand nodigen we een bekende Woerdenaar uit om in de winkel zijn of haar tafel samen te stellen met onze producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt.

Mariëtte van Slagmaat en Mieneke van Varik

In maart zijn dit Mariëtte van Slagmaat en Mieneke van Varik, die samen al vijf jaar het evenement ‘Vrouwen van Woerden’ in Het Klooster organiseren. Dit jaar op zondag 8 maart, kaarten slechts 5 euro voor een indrukwekkende verbindende middag! Net als de Wereldwinkel is dit evenement ontstaan om onze wereld een beetje beter, begripvoller en eerlijker te maken. Aanleiding om dit 5 jaar geleden voor het eerst te organiseren was de aanslag in Parijs. “Mieneke kwam langs in mijn galerie”, vertelt Mariëtte, “We moeten iets doen, iets positiefs om de verdeeldheid die zo een aanslag teweeg brengt tegen te gaan, zei ze en ik was het met haar eens…. Maar wat dan?”.  Volgens de vrouwen maakt het niet uit of je in Woerden of elders in de wereld geboren bent. ‘Vrouwen van Woerden’ benadrukt de eenheid, met op achtergrond de wetenschap dat er diversiteit is en mag zijn. Meer kennis over de  geschiedenis en gewoonten van de ander, maar juist ook voor datgene wat ieder mens wil en ons verbindt: werelds geluk, zoals ook op het logo van de Wereldwinkel staat,  licht Mieneke toe. En dat kan alleen als we elkaar respecteren, ook al begrijp je elkaar niet altijd, dat hoeft ook niet, maar een en ander over elkaar weten is een basisvoorwaarde. Respect en verbintenis kan pas ontstaan als je in ieder geval elkaars achtergrond iets beter kent.

Wat hebben zij uitgekozen en waarom?

De dames zijn reuze enthousiast. Overal in de winkel zien ze in de producten thema’s weerspiegeld die hen persoonlijk raakt en ook aanhaakt bij de visie van Vrouwen van Woerden.

Het spreekt hen met name aan, omdat onze handgemaakte producten ook een relatie hebben met de positie van vrouwen. Ze krijgen door het maken en verkopen van producten in ons land een verhaal, net als gebeurt bij Vrouwen van Woerden. Daar worden verhalen op het podium verteld van vrouwen door vrouwen, nadat ze elkaar eerst hebben leren kennen. Jong en oud, koppels van een in Woerden geboren en getogen vrouw met een vrouw uit een andere provincie, land, geloof of cultuur.

De houten olifanten worden als eerste gekozen omdat bij de olifanten de vrouw een natuurlijke leider is, en daarnaast ook erg zorgzaam. “Vooral voor de kleintjes, net als ik voor mijn kinderen in de klas was”,  aldus Mieneke die jaren lang een bevlogen docent textiele werkvormen op een Vrije School is geweest. En dan is het door de taallessen die ze nu aan migrantenvrouwen geeft bijna vanzelfsprekend dat haar een leuk potlood, puntenslijper en notitieboekje opvalt: “Wie schrijft die blijft.’

Het stenen poesje is leuk, zacht roze van kleur, vrouwelijk, maar ook omdat “We daarnaast ook best kattig kunnen zijn”, grapt Mariëtte. Daarbij wordt een sleutelhanger in de vorm van een hond als symbool voor trouw uitgekozen.

Cadeaus die universele gebruiken uitdragen komen ook op de tafel: “Mooie borden om samen van te eten, of met z’n allen van één bord”, vertelt Mieneke, “dat was voor mij wennen aan een gewoonte van een andere cultuur tijdens één van mijn reizen”. Ze kiest ook een beeld van Dansende vrouwen: “Dansen verbindt, gebeurt in alle landen. Mooi”.

Een piepklein gevouwen kraanvogel in een flesje wordt op tafel gezet: “ Ik weet nog dat we met de Vrouwencultuurgroep ook kraanvogels gevouwen hebben in 2005 in het kader van de viering van 60 jaar bevrijding met het thema ‘Vrijheid delen is de kunst’ . We hebben ze aangeboden aan de attaché van de Japanse Ambassade voor het Kindermonument van Hiroshima” herinnert Mieneke zich.

De vriendengroep uit Mexico wordt ook deze maand weer op de tafel gezet. Mieneke: “We kiezen de grootste want iedereen is belangrijk!”

Mariëtte is blij verrast door de wasprodukten van ‘Zeepje’; ja als dochter van de wasserij spreekt dat haar natuurlijk aan en ze wil graag de superschillen voor de was eens uitproberen: ook goed voor het milieu.

De producten van Tonychocolony en Fairtraide zijn lekker en een goed initiatief; “Wat hebben jullie veel keus hierin!”.  Ook het project ‘Sjaal met een verhaal’ spreekt de vrouwen aan, en ze kiezen naast een mooie vilten sjaal ook de prachtige babyslofjes uit.

De glazen regenboog ketting, die als raamdecoratie dient, doet Mieneke denken aan een mooie uitspraak Desmond Tutu: “Rainbowpeople; alle verschillende mensen op een rij”. Hij hangt naast de dromenvanger: dromen is ook universeel, net als samen muziek maken dat volgens haar door de klankschaal uit Nepal wordt gesymboliseerd.

Mariette heeft er oog voor als eigenares van Galerie van Slagmaat: “De prachtige tassen uit India zijn ook ware kunstwerken, zeker zo mooi als een designtas van bekende merken en voor een veel lagere prijs en goed doel”,  licht ze toe.

De tafel wordt voller en voller, het is een lust te zien hoe enthousiast de dames zijn. Wil je meer weten wat er nog meer te zien is en waarom, loop dan deze maand eens binnen en kijk je ogen uit.