De tafel van Jos van Riet

De Tafel van ……… Jos van Riet

Iedere maand nodigen we een bekende Woerdenaar uit om in de Wereldwinkel zijn of haar tafel samen te stellen met onze producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt. In de maand juni is dat kaaskeurmeester Jos van Riet.

Jos is nog een druk baasje, politiek actief bij het CDA als ombudsman, betrokken bij het Gilde, Stichting Woerden Promotie, Lokaal comité Vrijwilligers, Programma uitzending Managers (PUM), Cheese Experience Centre en Troubleshooter. Deze maand is hij als voormalig Kaas Koning (2016) vooral actief met de activiteiten rondom de Woerdense Graskaasdag. Deze zal helaas dit jaar vanwege de Corona in een andere hoedanigheid plaats vinden. De keuring van de reuzengraskaas (125 kilo) die afgelopen jaar is geveild  heeft al plaatsgevonden en zal op zaterdag 6 juni op de Streekmarkt in stukjes  worden verkocht. De opbrengst gaat dit jaar naar het Daan Theeuwes Centrum.

Gelukkig had Jos nog wel even tijd om een aantal artikelen uit te kiezen in de leukste winkel van Woerden. Hij heeft al heel wat reizen gemaakt en is al op vele plaatsen op aarde geweest. Als eerste wordt een blikken autootje uit Madagaskar op de tafel gezet. ‘Vroeger had mijn vrouw een verzameling miniatuur eenden (2cv’s), maar hiervoor heb ik helaas nu geen ruimte meer’. Een kaarsenstandaard volgt, want hij steekt regelmatig een kaarsje aan. Een Tony zeezout puur, want deze zijn zo verschrikkelijk lekker. ‘Ik herinner mij nog de presentatie tijdens de laatste Beursvloer van de Tony-evangalist’. Een doosje rooibos thee en een pak décafe koffie volgen. Dit drink ik altijd en bevalt mij prima. Een set rieten shoppers: ‘Deze zijn voor mijn vriendin, handig, want dan kan ze veel gaan kopen bij de Wereldwinkel. Doe er dan ook maar deze prachtige gele rieten hoed bij, dan is het setje compleet’. Het volgende artikel is een biografie van Nelson Mandela. ‘Wat een indrukwekkend verhaal, moet hier nog steeds af en toe aan denken. Man, man wat heeft hij allemaal moeten doorstaan door die apartheid’. Ook een rugzak wordt erbij gezet: ‘Niet alleen mooi, maar ook handig voor op een stevige wandeling’. De groene Dopper want ‘hier is het droog, maar in Afrika is het pas echt droog. Wat een goed  initiatief van dat bedrijf om een permanente bijdrage te leveren aan de waterprojecten daar’. De Kazuri ketting uit Kenia, met oorbellen en een zijden sjaal, alle in groene tinten wordt erbij gezet. Deze zijn voor mijn vriendin, want die draagt deze. Tenslotte nog een scrap-metalen Kolibri uit Indonesië, want wat een prachtige uitvoering is dit.

Jos keek zijn ogen uit in onze wereldse winkel, veelzijdiger dan het misschien op het eerste gezicht lijkt! Kom ook  eens langs in de Havenstraat 49. Inmiddels is de winkel weer alle middagen van 13 tot 17 uur geopend.