De tafel van Kiki Schippers

De maand de tafel van cabaretière Kiki Schippers

Iedere maand nodigen we een bekende Woerdenaar uit om in de Wereldwinkel zijn of haar tafel samen te stellen met onze producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt. In de maand mei is dat cabaretière Kiki Schippers. Kiki schrijft als columniste voor het AD, maakt satirische bijdrages voor radio en tv en won de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Kiki werd geboren in Nijmegen, maar groeide van jongs af aan op in Woerden dus helemaal een geboren Woerdenaar is ze niet, maar wel een hele bekende in ons land. Een druk baasje, zeker nu ze heel creatief in april begon met  ‘Kloosterquarantaine’ vanuit Theater Het Klooster. Cabaret moet nu helaas even via social media. 

Wat heeft Kiki bij elkaar gezocht?

Het was even plannen in onze aangepaste openingstijden om deze creatieve vrouw te boeken voor onze winkel. Tja en dan tussen de bedrijven door nog wat uitkiezen in ons leuke veelzijdige winkel. Voor Moederdag  jongst leden was het zo gebeurd,  een leuk geschilderd vogelnestje. “Die past echt helemaal bij mijn moeder”, aldus Kiki. “Wel een goed idee dat in de Wereldwinkel van mijn eigen Woerden te kopen”. Kiki wordt gelukkig van alle producten met kurk en kiest een handig tasje  van kurk wat heel handig zou zijn voor de Woerdense vakantieweek eind augustus, maar die is helaas dit jaar niet door. “Ik houd ervan tasjes in tassen stoppen” zegt Kiki. Daarom liggen er op haar tafel een aantal tassen. Een lederen handtas, klein portemonneetje in het roze, tas voor eventueel een “streelpaneel”, zoals Stef Bos dat op zijn Zuid-Afrikaans zegt, maar wel een kleiner formaat tablet dan haar ipad.

 

Kiki koos voor de lederen handtas van Bagoa uit India, overigens deze zijn er in meerdere uitvoeringen. Daarin een tas voor je tablet gemaakt van stof van een Sari en afkomstig uit Thailand. De brillenkoker is van kleurig afgewerkt leer uit India. Het festival cross-over tasje is gemaakt van kurk, superlicht, duurzaam materiaal.

Ook een brillenkoker: want brillen verliezen, dat komt Kiki nog iets te vaak voor. In Argentinië, daar speelde ze met haar band, net als op de Parade en in vele theaters. Palo Santo doet haar aan die Argentijnse tijd herinneren, dat is heilig hout wat daar veel gebrand wordt en wij ook verkopen. Hup, daar komt een klein gelukspoppetje op de tafel, dat ze eens kreeg omdat ze zo veel op reis is. Kiki moet bij “wereldwinkelen” ook altijd denken aan, zoals zij beeldend verwoord: van die schoonmoeders met van ‘die wereldwinkelsieraden’. En “die wil ze nie…”, die sieraden dan. Gelukkig hebben we tegenwoordig ook fijne subtiele sieraden, waarvan ze een blauwe ring, ketting en paar oorbellen uitkoos.

Kiki heeft ontzettend veel humor en dat blijkt ook nu weer uit haar overige keuzes onder andere poezen uit haar jeugd, mooie zeepjes uit Thailand voor het ‘coronahanden wassen’, het boek ‘In gesprek met mijzelf’ van Nelson Mandela en meer. Zelfs voor Kiki bleek ons knusse winkeltje veelzijdiger dan het misschien op het eerste gezicht lijkt! Kom ook  eens langs in de Havenstraat 49, want er zijn nog veel meer producten die Kiki Schippers heeft uitgekozen met een leuk verhaal erachter.