De tafel van Stadskabouter Frans

Iedere maand nodigen we een bekende Woerdenaar uit om in de Wereldwinkel zijn of haar tafel samen te stellen met onze producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt. In de maand september is dit Stadskabouter Frans. 

Kabouter Frans woont alweer een aantal jaren in de Fransesteeg op nummer 1. Een klein huisje, maar wel lekker knus en gezellig ingericht. Frans is een echt stadsmens en gaat er regelmatig op uit. Er is in Woerden zelfs al een restaurant dat speciaal voor hem een kabouterhoekje heeft ingericht. Op zijn fietsje toert hij zo regelmatig door Woerden en kan hij alles goed volgen. Rondom de voordeur is het ook altijd gezellig. Er komen daar regelmatig poezen logeren, hij heeft zijn eigen plantenbakje, de vlag hangt uit en onlangs heeft ie een heuse hinkelbaan gemaakt. Hij heeft even overwogen om een huisje dat te koop stond aan de Groenendaal te betrekken, maar bij nader inzien vindt hij het toch best wel fijn wonen in de Fransesteeg. Nu wil Frans binnen toch wel wat gaan veranderen. Hij heeft zo zijn plannetjes en is inmiddels al druk aan het klussen. Om het straks verder in te richten is hij stiekum op een avond al in de Wereldwinkel geweest, om hiervoor wat ideetjes op te doen. Zijn vroegere vriendin Emma is inmiddels ook in Woerden komen wonen en ze kunnen goed met elkaar opschieten. Voordat ze bij hem op bezoek komt wil hij graag alles piek fijn voor elkaar hebben.

  

Tijdens zijn rondje door de Wereldwinkel viel direct zijn oog op een gemotoriseerd fietsje, of te wel een Solex, gemaakt door kaboutervrienden in Zimbabwe. Met dit fietsje wordt het vele malen makkelijker om even een groter rondje Woerden te maken. Hij doet er ook een tasje bij, want dat is wel handig om de boodschappen in mee te nemen. Je Solex moet je in Woerden wel op slot zetten, anders ben je hem snel kwijt, dat is helaas zijn ervaring. Dus hij neemt er gelijk maar een sleutelhanger bij om te voorkomen dat hij z’n sleutel kwijt raakt. De keuze was nog best lastig want er hangen er zoveel en hij vindt ze allemaal wel mooi. Kabouter Frans zit vol met plannen en voor hij ze vergeet kan hij dit mooi opschrijven in het notitieboekje dat hij ook op de tafel heeft neergelegd.

 

Je moet een beetje geluk hebben in het leven, dat is Frans inmiddels wel duidelijk. Hij heeft het maar getroffen met zijn mooie huisje, zijn gezondheid en alle lieve mensen met hem in Woerden. Maar om dit geluk vast te houden zoekt hij een geluksolifantje uit. Het verhaal gaat dat wanneer je dit diertje nabij je voordeur neerlegt of hangt, het je helpt om gelukkig te blijven, nou en daar is Frans wel voor te porren natuurlijk. Ook kiest hij een reuze pak koffie en reuze doos met thee uit, want stel je voor als Emma op bezoek komt, dan wil hij haar natuurlijk wel wat aan kunnen bieden. Hij weet niet meer wat haar voorkeur is dus het zekere voor het onzekere, dan maar allebei genomen.

 

Kabouter Frans is dan wel een echt stadsmens maar hij droomt ook wel eens van zijn familie die in de bossen wonen. Rondlopen tussen de vlinders, bijen, lieveheersbeestjes zou hij ook wel graag willen, dus ook die komen allemaal op zijn tafel. Alle vrienden in het bos dansen ’s nachts in een kring, zo gaat het verhaal en dat zou hij ook graag een keer willen meemaken. Daarom wordt er ook een vriendenkring met wel zes kaboutervriendjes op de tafel gezet. Bij dansen hoort natuurlijk muziek. Frans is niet zo musicaal, maar hij ziet een panfluitje en het lijkt hem wel wat om daar alvast op te gaan oefenen.

 

Kabouters hebben ook wel eens verdriet en dat is de reden dat Frans ook een Troostvogeltje kiest. Want, troostvogeltjes zingen een lied en nemen je verdriet.  In Woerden is veel water en hij zag tijdens de warme weken veel mensen in de Singel zwemmen. Dat zou hij ook wel graag willen, maar hij kan nog niet zwemmen! Daarvoor kiest hij voor een zeilbootje en kan hij tijdens de warmte heerlijk op het water verkoeling zoeken. Frans voelt zicht niet eenzaam, maar zou er nog wel graag een paar vriendjes bij willen om spelletjes te spelen. Nou spelletjes liggen er genoeg in de Wereldwinkel en vriendjes ook, dus hup, allemaal op de tafel. Dat wordt vast een gezellige boel, daar in de Fransesteeg op nummer 1.

Kom langs in de Havenstraat 49 en zie met eigen ogen wat kabouter Frans allemaal heeft uitgezocht.