De tafel van Joost Schelling

De Tafel van……… dominee Joost Schelling

Iedere maand nodigen wij een bekende Woerdenaar uit om in de winkel zijn of haar tafel samen te stellen met onze producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt. In februari is onze gast Joost Schelling, dominee van de Kruiskerk (onderdeel gereformeerde kerk Woerden-Zegveld (PKN)). Hij is tevens actief bij de protestantse pioniersplek Twintigers Woerden.

De heer Schelling woont en werkt nu bijna 3 jaar in Woerden. Zowel hier als in zijn vorige woonplaatsen bezoekt hij de Wereldwinkel met enige regelmaat. Wat hem aanspreekt zijn niet alleen de doelstelling, maar ook de eerlijke verhalen achter de producten. Herkenbare verhalen van mensen met dromen om een menswaardig bestaan op te kunnen bouwen, niet anders dan waar mensen hier van dromen. Helaas is het nog steeds nodig om je als vrijwilligersorganisatie hiervoor in te zetten. Natuurlijk is het goed dat Fairtrade producten inmiddels ook elders kunnen worden gekocht. Het is goed dat zo meer en meer mensen bewust hun inkopen doen, zowel Fairtrade als duurzaam, zo geeft hij aan.

Wat heeft hij uitgekozen en waarom?

Direct wordt een beeldje met vijf personen (vriendenkring) gepakt en op de tafel gezet. In mijn geboorteplaats Papendrecht was al heel vroeg een Wereldwinkel. Dit beeldje hadden ze daar toen al. Het is zo’n typisch Wereldwinkel kado, ik heb hem zelf een keer gekregen, maar ook al vele malen kado gedaan. Het blijft een prachtig symbool van verbondenheid, met licht en warmte in het midden. Dat doet het bij mij altijd goed.

Het moderne beeld, door kunstenaars in Zimbabwe gemaakt van serpentijnsteen en in zwart en grijs afgewerkt, spreekt mij erg aan. Ik hou van de ronde vormen en het abstracte. Ik zie er nieuw leven, verwachting, uitzicht in. Maar het beeld kan ook zomaar een modern Mariabeeld zijn.

Ook de grote ronde tapas schaal met zes verschillende bakjes, die zijn oorsprong heeft in Tunesië (daar ging onze huwelijksreis heen), wordt op de tafel gezet. Wij houden ervan om op zondagmiddagen als gezin gezellig samen wat te knabbelen of te dippen.

Een pak koffie mag natuurlijk niet ontbreken, want middels de koffie is er een duidelijke band tussen de Kruiskerk en de Wereldwinkel. Uit het assortiment wordt de darkroast variant gekozen. Ik hou van pure koffie, drink het altijd zwart en hou van donker gebrande bonen.

Niet alleen Fairtrade maar ook duurzame artikelen worden er in de Wereldwinkel verkocht. De afwasbare lunchzakjes verkrijgbaar met verschillende prints. Natuurlijk mag een dopper niet ontbreken, wij hebben varianten thuis voor warme en koude dranken. Ik kies de fleurige gele. Ze drinken prettig en leveren een bijdrage aan vermindering van de plastic soep. Ook een product als Seepje hoort erbij, want hiermee kun je je was met natuurlijke producten draaien. Kortom, hoe je het ook doet, het is belangrijk om steeds aan ons milieu na te blijven denken. Zeker nu!

Een beeldje met de afbeelding van twee mensen verbonden middels een hart wordt op de tafel geplaatst. Het is niet alleen liefde, maar het symboliseert ook de verbinding met de maker ervan uit Zimbabwe. Mijn vrouw en ik voelen ons verbonden met Oost-Afrika door een aantal projecten daar.

Een kleurige set handwarmers uit Nepal van ‘Sjaal met verhaal’ worden ook gepakt en bij de collectie gelegd. Niet alleen een heel praktisch artikel in deze matige winter, maar geweldig dat wij de mensen in Nepal ook dingen kunnen laten maken die op de Europese markt aftrek vinden. Bovendien zijn de handwarmers prachtig en mooi afgewerkt.

Natuurlijk mogen de Tony repen niet ontbreken. Joost is dol op de witte chocolade en een 5-tal speciale repen worden uitgezocht, want deze vind je niet allemaal in de supermarkt. Voor de speciale soorten moet je echt bij de Wereldwinkel zijn. In eerste instantie mist de framboos, deze is inderdaad niet meer in het assortiment, maar nu wel voor even terug in de speciale Tony Valentijnreep.

Van Kazuri, ook weer zo’n speciaal verhaal, wordt een kleurrijke handgemaakte en handbeschilderde ketting uitgezocht. De maaksters in Kenia worden in een werkplaats op de farm Karen von Blixen, bekend van de film ‘Out of Africa’ begeleid om als vrouw zelfstandig te worden. Iets wat heel belangrijk is in een land als Kenia, waar de mannen nog steeds de regie voeren.

Wil je zelf zien waarom Joost deze artikelen uitkoos? Loop deze maand dan binnen en het wordt vanzelf duidelijk!