De tafel van Ed Zwennis

De Tafel van……… onze voorzitter Ed Zwennis

Iedere maand nodigen wij een bekende Woerdenaar uit om in de winkel zijn of haar tafel samen te stellen met onze producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt. In april is onze gast Ed Zwennis, nu sinds alweer 5 jaar voorzitter van de Wereldwinkel Woerden. Hij is ook actief in het bestuur van de Stichting Nationaal Veteraan Treffen (een jaarlijks evenement met oldtimer tweewielers) en heeft daarnaast vele andere bestuursfuncties bekleed bij Scholen, Ouderraden, Bibliotheek, Sportvereniging Serve, een druk baasje dus.

Ed Zwennis woont nu alweer ruim 5 jaar in Woerden, daarvoor bijna 40 jaar in Kamerik. Als voorzitter is hij regelmatig in de winkel te vinden. Wat hem aanspreekt aan de Wereldwinkel is het werken met de bevlogen vrijwilligers. Het verkopen, inkopen, etaleren, PR, kerstpakketten samenstellen en besturen. Alles wordt soepel opgepakt met nog steeds als doel het helpen en ondersteunen van mensen in gebieden waar dit nog steeds nodig is. Natuurlijk is het goed dat Fairtrade food producten inmiddels ook elders kunnen worden gekocht. Voor wat betreft de non-food producten is de Wereldwinkel nog steeds uniek! Het is goed dat zo meer en meer mensen bewust hun inkopen doen, zowel Fairtrade als duurzaam, zo geeft hij aan.

Wat heeft hij uitgekozen en waarom?

Ed is duidelijk bekend in de winkel, want hij pakt direct één van de nijlpaarden uit Zimbabwe en zet deze als eerste op de tafel. 'Dit imposante dier, prachtig gemaakt en afgewerkt, zou prachtig in ons interieur passen. Ik heb bovendien respect voor dit enorme dier, want in het echt is hij naar verhouding net zó groot en zwaar en bovendien gevaarlijk'.

 

Naast tafel komt een Giraffe van 1.50 meter staan. 'Deze is ook zo mooi afgewerkt en voor die prijs kun je hem niet halen of meenemen uit Zuid-Afrika. Tijdens ons bezoek aan dit land, drie jaar geleden zijn we in verschillende parken geweest. Een prachtig dier!'  

Uit de food-afdeling pakt hij een paar Tony melk hazelnoot repen. 'Deze basis reep zonder opsmuk vind ik zo lekker, daar kun je mij, bijwijze van spreken, voor wakker maken'.

 

Nu ik gepensioneerd ben hebben wij thuis afgesproken dat ik ook af en toe de maaltijd klaarmaak. Onlangs heb ik dit als vervanger van vlees met Jackfruit gedaan en dit is zeer goed bevallen. Met het nieuwe receptenboek erbij zullen er binnenkort nog wel meer varianten mee klaargemaakt worden.

Thuis zijn de taken redelijk verdeeld en moet hij ook wel eens de was verzorgen. Toen ik deze wollen wasdrogerbollen in de winkel zag liggen, wilde ik deze wel eens proberen. Is het echt waar van wat erop het etiket staat? En inderdaad, wat er op het etiket staat klopt. Het drogen van de was neemt minder tijd, bespaart dus energie en de was voelt ook nog eens zachter aan. Een aanrader, de drie bollen kosten welliswaar 14,95 maar gaan jaren mee.

 Vervolgens pakt hij een Koffie Koffertje. Dit is zo'n geweldig leuk en origineel artikel om als cadeautje of attentie aan iemand te geven. Je geeft niet alleen 10 kopjes koffie, maar tevens even zoveel vragen of thema's ter overdenking of om over te praten. Hier kun je veel mensen een plezier mee doen. 

In Swaziland zijn een aantal keien van glasblazers actief. Zij hergebruiken glas van gerecyclede flessen. Onlangs hebben zij een serie watervogels gemaakt, waarvan de familie eend op de tafel wordt gezet. Deze passen in onze waterrijke omgeving en dus in onze winkel.

 

Alweer een aantal jaren worden Doppers verkocht. Ze zijn niet alleen duurzaam en met een percentage van de opbrengst worden schoonwater projecten gerealiseerd in Afrika. Ed kiest voor de Dopper Steel. 'Ik vind deze er stoer en echt mooi uitzien. Onderscheidend van de andere varianten en hij kan tegen een stootje.'

Als mede-organisator van het Nationaal Veteraan Treffen (NVT) in Woerden is hij zeer begaan met tweewieler oldtimers. Maar ook oude auto's vindt hij prachtig om te zien. In de winkel staan er een paar gemaakt van gerecycled blik, maar zo mooi gemaakt, dus ook op de tafel.

 

In de winkel verkopen ze ook heerlijke Fairtrade wijnen. In het weekend ontdoppen wij regelmatig een flesje om de week af te ronden. Deze Merlot uit Zuid-Afrika is heerlijk zacht en fruitig. In de houten standaard mag hij op de kast wachten tot hij aan de beurt is.

Ook de kalender Hoop Droom Leef komt op de tafel. Deze kalender toont dagelijks een zeer toepasselijke spreuk, die zekere in deze barre tijden van het virus heel erg van toepassing zijn.

 

Er zijn nog veel meer mooie en bijzondere artikelen in de winkel, maar tenslotte kiest hij voor een wanddecoratie 'blokken' uit Indonesië. Een prachtige kleurstelling, mooi afgewerkt en zou prima tot zijn recht komen in onze woonkamer.

Alle artikelen op de tafel zijn aanwezig in de winkel en ook te bestellen! Kijk hiervoor op onze bestellijst die je kunt vinden bij Bezorgservice, elders op deze pagina!!