De tafel van Joop

De tafel van vrijwilliger Joop van der Tol in de Wereldwinkel

Afgelopen jaar stond in de Wereldwinkel elke maand de tafel van een bekende Woerdenaar centraal. Dit jaar nodigt de winkel steeds één van haar vrijwilligers uit. Deze maand heeft Joop van der Tol zijn tafel samengesteld. Joop is in de civiele techniek en de prefab-betonindustrie werkzaam geweest en nu alweer negen jaar actief bij de Wereldwinkel Woerden als ‘klussenman’ en medewerker van de Kerstpakkettengroep. 

Na de mts-bouwkunde heeft Joop in zijn werkzame leven viaducten en tunnels mogen bouwen en ook prefabbetonelementen laten maken. Tien jaar geleden is hij met pensioen gegaan en heeft zich volledig gestort op zijn hobby’s en vrijwilligerswerk. Zo was hij actief bij de parochie, is hij voorzitter van de beheer commissie van de R.K. begraafplaats de Hoge Wal, is actief bij de voetbalvereniging VEP en zo ook bij de Wereldwinkel. Niet in de winkel, maar als lid van de Kerstpakkettengroep en verder voor alle voorkomende klussen in en rond de winkel. Er gaat weleens iets stuk of er wordt wat aan het interieur veranderd. Verder speelt hij graag op zijn Accordeon, doet klussen in en om zijn eigen huis of bij één van zijn drie kinderen, past nu regelmatig op zijn jongste kleinkind en leest graag een boek.

 

Als eerste wordt een serpentijnen beeld ‘familie’, op de tafel gezet. Het gezin is volgens Joop de basis van alles. Wanneer dat in harmonie is dan komt de rest ook wel goed en dat betekent veel voor mij. Daarna volgt een designbeeld van Camilla Gajas uit Mexico. ‘Dit beeld heeft zulke mooie vormen en ook de kleurstelling is prachtig’. Lekker op je eigen terras met een heerlijk wit wijntje. Deze biologische FireFly uit Zuid-Afrika is smakelijk en niet te zwaar. We zetten hem in een acaciahouten houder voor Joop op de tafel. Hout is een levend materiaal en Joop mag zelf ook graag met hout werken. Hij kiest om die reden ook voor het olijfhouten snijplankje met bijbehorende houten schaaltjes voor het opdienen van een aperitiefje.

 

Natuurlijk wordt er ook koffie bijgezet. ‘Overdag drinken wij altijd aroma koffie en decafé op de avond. De kracht van deze aroma en decafé is dat je verschil in de smaak niet proeft’, volgens Joop. Natuurlijk hoort bij een kopje koffie ook een koekje en deze biologische mopjes met amandel en dadel zijn volgens hem heerlijk.

 

‘Ik ben geen snoeper, maar hou wel van chocolade, dus doe mij maar dat koffertje met drie verschillende smaken van Tony Chocolonely voor bij de thee’. Voor de thee kiest hij de variant Rooibos. Prima toch, want je kunt immers niet de hele dag koffiedrinken!

 

Joop is ook verzot op vogeltjes en daarom kiest hij een beschilderd metalen exemplaar. ‘Het is zo’n vrolijk gezicht in de tuin en het geeft zoveel plezier’. De komende maanden gaan we ook vlinders in de tuin zien die de aandacht trekken, en hij kiest drie kleurige exemplaren van keramiek.

 

Boven de tafel ziet Joop graag een levensboom hangen, de symboliek van groeien en ontwikkeling. Was dit vroeger de plaats om samen te komen, nu geeft het rust en kun je er ook troost bij vinden. Het boek met de titel ‘Wereldverbeteraars’ geeft inzicht in het ontstaan van de Fair Trade handel. ‘Hier zouden meer mensen wat meer van moeten weten’, volgens Joop.

 

Elke maandag passen opa en oma op hun jongste kleinkind Milo van ruim 3 jaar en iedere week leggen opa en Milo samen de houten treinbaan uit. Laat de locomotief op het houten krukje nu precies lijken op die van de houten treinbaan, dus die moet natuurlijk ook op de tafel.

Joop vindt de natuur prachtig en die moet behouden blijven daarom de olifant en giraffe gekozen. Beide ook weer prachtige stukjes houtsnijwerk en gemaakt in Indonesië. ‘De olifant is een groot, intelligent en waakzaam familiedier en heeft veel ontwikkelde zintuigen’. De giraffe leeft in kleine kuddes is elegant, lange benen en mooi gevormd. Je ziet ze altijd bij elkaar staan en zij zien het gevaar van verre aankomen.  

  

Meer weten over Joop zijn tafel, kom dan kijken in de winkel. Deze is gelukkig weer volledig OPEN en er zijn weer veel nieuwe artikelen!