Welkom bij

Wereldwinkel Woerden

Wijnloop

Vrijdagavond 1 oktober jl. hebben we meegedaan aan de Woerdense Wijnloop. Zo'n 750 mensen hadden een glas aangeschaft en konden op 18 verschillende plaatsen in de stad wijnen proeven. Zo ook de FireFly-wijnen in de Wereldwinkel. Onze enthousiaste vrijwilliger Joop van der Tol gaf een korte uitleg over de afkomst van de wijn en vervolgens werd er geschonken, gewalst, geroken, gekauwd en geproefd. Wij hebben zo'n 150 personen mogen ontvangen en verkoop van wijn zal nu natuurlijk stijgen😊

Maar los daarvan, vele deelnemers hebben deze avond kennis gemaakt met de Wereldwinkel en gezien welke producten zij allemaal verkopen en dat is minstens zo belangrijk.

 

Stellar, Cerro Azul en de Wereldwinkel         

Shiraz/Merlot onze Fair Trade rode wijn is een volle en zachte  wijn van Stellar Winery. In de afdronk  proef je de smaak van een licht gekruide wijn met een romige smaak waarin een pepertje kan worden ontdekt. Deze Shiraz/Merlot komt van de wijnmakerij van Stellar en bevind zich in Trawal op de Westkaap van Zuid-Afrika zo’n  275 kilometer ten noorden van Kaapstad.                      

Shira  Missie van Stellar is: de waarde van onderwijs, een gezonde levensstijl, een positieve arbeidsethos en een respectvolle omgang met de medewerkers promoten en uitbreiden naar de omringende gemeenschap door zelf het goede voorbeeld te geven.

Stellar bestaat uit twee ondernemingen Stellar Farming en Stellar Winery. Beide ondernemingen zijn verenigd onder de naam Stellar AGri. Stellar wordt geleid door de gebroeders Rossouw en is begonnen in 1998. in totaal werken er ongeveer 200 mensen in vaste dienst. Wat bijzonder is dat een aanzienlijk deel van de aandelen van het bedrijf in handen zijn van de werknemers. Bij Stellar Farming is dat 40 % en bij Stellar Winery 26 %. Het is de bedoeling dat deze percentages in de toekomst omhoog gaan.

Belangrijke feiten: De wijn van Stellar is biologisch en vegan. Stellar verwerkt druiven van 10 boerderijen uit de omgeving tot wijn. De boerderijen worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gerund. Dat voor de bestrijding van slakken in de wijngaarden worden bijvoorbeeld indiaanse eenden gehouden. Omdat er weinig tot geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt komen er in de wijngaarden vele insecten en wormen voor. Een van de insecten is het vuurvliegje. Om deze reden heeft Stellar het merk ´Firefly` in het leven geroepen. Er wordt zoveel mogelijk met de hand geplukt. Bijzonder aan Stellar is ook: dat zij als één van de weinige wijnmakers ter wereld wijnen zonder toegevoegd sulfiet produceert.

Cerro Azul Food is een Fairtrade groothandel.  ´Cerro Azul` betekend in het Spaans ´Blauwe Heuvel´. Het staat symbool voor gebieden waar mens en natuur elkaar in harmonie ontmoeten. Hiermee willen zij benadrukken dat eerlijke handelsvoorwaarden en respect  voor mens en milieu bij hen hoog in het vaandel staan. Voor al de producten is een eerlijke prijs betaald en de meeste producten hebben een keurmerk van een externe certificerende instelling voor eerlijke handel. Daarnaast zijn veel producten ook biologisch.