Welkom bij

Wereldwinkel Woerden

Swazi kaarsen

Swazi Candles heeft een zware klap gekregen door wegvallende orders vanwege de coronamaatregelen. Het is kantje boord. De reden dat Swazi Candles het zo zwaar heeft komt omdat het bedrijf 75% van hun producten normaal gesproken verkoopt aan toeristen die Zuid-Afrika bezoeken. Het toerisme is van de een op andere dag stil komen te liggen en komt dit jaar ook niet meer op gang. Ook de export, die 25% van de omzet omvat, gaat slecht. Er worden momenteel nauwelijks orders geplaatst. Een zeer grote kerstorder voor de VS die al gereed was voor verzending, werd geannuleerd. Dramatisch voor het bedrijf, want er werd vooraf niets aanbetaald. Een deel van het personeel is inmiddels ontslagen.
Om Swazi Candles te steunen verkopen de Wereldwinkels de hele maand de kaarsen van het Zuid-Afrikaanse bedrijf met 25% korting om op deze manier zoveel mogelijk kaarsen te verkopen. De 25% wordt betaald door de importeur en door de wereldwinkel, zodat de producenten een eerlijke prijs ontvangen voor hun kaarsen.

De met de hand gevormde kaarsen van Swazi Candles zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en prints. In 1981 begint Tony Marshall – gevlucht uit het racistische Zuid-Afrika - het bedrijf Swazi Candles. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats prachtige kaarsen. Ondertussen verdienen ruim 200 mensen hiermee een vast inkomen. Een uitkomst voor een land waar de werkloosheid onder de niet-geschoolden, groot is. Zo zegt Dudu Mabuza: ”Ik heb veel bereikt met deze baan. Een huis, een ziektekostenverzekering. Maar het beste wat ik heb bereikt is dat ik mij heb kunnen bekwamen in het vak kaarsenmaker.” Tip: Elke kaars blijft lang bruikbaar; omdat alleen de zachte was opbrandt blijft de buitenkant van harde was in tact. Met een waxinelichtje erin verspreidt die nog steeds een sfeervol ‘Light from Africa’. Kaarsen altijd doven in plaats van uitblazen. Het lontje in kaarsvet stoppen en direct weer omhoog zetten met een lucifer. Zo verast het lont niet en kun je het de volgende keer weer gemakkelijk aansteken.