Interview met de voorzitter

Vuurdoop

Afgelopen heeft onze nieuwe voorzitter Brigitte van Hoesel haar eerste vuurdoop gehad, middels een interview voor Het Kontakt, voorheen de Woerdense Courant.

Lees onder de foto de gehele tekst ....

WOERDEN • Al 45 jaar verkoopt de Wereldwinkel in Woerden artikelen ‘met een verhaal’ uit derde wereldlanden.

Het concept van de Wereldwinkel is in al die jaren nooit veranderd. Je koopt iets en daarvoor krijgen de makers een eerlijk loon. “Als het economisch beter gaat in zo’n land, is er meer geld voor gezondheidszorg en onderwijs. Dus de hele samenleving profiteert van jouw aankoop”, legt voorzitter Birgitte van Hoesel uit.

Niet meer zo exclusief
Ze ziet met lede ogen aan dat het aantal Wereldwinkels in Nederland al jaren flink afneemt. Eerlijke producten zijn niet meer zo exclusief als voorheen. “In de supermarkt vind je tegenwoordig ook de chocolade van Tony’s Chocolonely, eerlijke koffie en thee. Steeds meer mensen wensen ‘eerlijke producten’. En dat vinden wij een goede ontwikkeling. Het vraagt dat wij ons daarop moeten aanpassen.”

De omzet van de Wereldwinkel in Woerden is al jaren stabiel. Toch is Van Hoesel ervan doordrongen dat er ‘iets’ moet gebeuren om dat zo te houden. “We hebben 650 vaste klanten die hier al jaren komen. Met name jongeren komen (nog) niet zo vaak in onze winkel. Dat moeten we zien te veranderen. Met een opgefrist assortiment hopen we een wat jonger publiek aan te trekken.”

Dat lijkt te lukken. Zo doen de tassen die zijn gemaakt van restmateriaal het goed en zijn de vilten artikelen van ‘Sjaal met een verhaal’ uit Nepal heel populair. Ook leuk: de sokken die door daklozen zijn ontworpen. “Als je één paar sokken koopt, krijgt een dakloze een paar sokken. Da’s nou een mooi voorbeeld van hoe de Wereldwinkel functioneert. Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld.”

Warme club
Van Hoesel, die sinds november vorig jaar actief is voor de Wereldwinkel, heeft veel bewondering voor de vrijwilligers die de winkel draaien. “Het is een warme club. Stuk voor stuk mensen die met enthousiasme en overtuiging het verhaal achter onze producten kunnen vertellen. Dat is mooi om te zien.”

Zelf wilde ze graag ‘iets doen’ in haar eigen woonplaats. “Ik woon al 34 jaar in Woerden, maar heb altijd buiten de stad gewerkt. Nu ben ik aan het afbouwen. De functie van voorzitter past goed in de levensfase waarin ik me nu bevindt.”

Met Koningsdag staat er een kraam voor de winkel aan de Havenstraat. Bezoekers kunnen profiteren van scherp geprijsde artikelen en meedoen aan een prijsvraag. Ook mogen bezoekers Kumasi proeven, een drankje dat is gemaakt van cacaopulp. Ook worden zij op een feestelijk gebakje getrakteerd.