De tafel van Tineke

Tineke Ultee is al 25 jaar actief bij de Wereldwinkel !!

De Wereldwinkel nodigt elke maand één van haar vrijwilligers uit om een tafel met producten samen te stellen. Deze maand heeft Tineke Ultee haar tafel samengesteld. Tineke is met Woerdense roots opgegroeid in Gouda en is nu alweer 25 jaar actief bij de Wereldwinkel Woerden. 

Tineke is 25 dagen na het ingaan van de bevrijding geboren in Gouda. Haar moeder woonde in Gouda en haar vader was een geboren en getogen Woerdenaar. Haar ouders waren actief in het Goudse verzet en haar vader moest op een gegeven moment onderduiken op een boerderij in de Bodegraafse Meije. ‘Hij mistte zijn meissie en had blijkbaar het lef om haar toch af en toe te bezoeken en zo ben ik ontstaan, ondanks dat hij er niet was’. Tot haar 15e heeft Tineke met haar ouders in Gouda gewoond en ging daar naar de katholieke kleuterschool, geleid door nonnen. Tijdens de vastentijd stond er in elke klas een negerpoppetje (dat mocht je toen nog zeggen) en het was de bedoeling dat de kinderen daar af en toe een centje in deden voor de arme kindertjes in Afrika. Hij knikte dan met zijn hoofdje om je te bedanken. Sinds die tijd is Tineke gefascineerd door Afrika. Ook haar held en een groots man komt daar vandaan, Nelson Mandela. ‘Mijn zus en ik zijn opgevoed met de morele plicht om voor iedereen klaar te staan, te helpen waar nodig en mijn vader deed dat ook in de extreme mate’. In 1960 wilde haar vader weer terug naar zijn geboorteplaats Woerden en zo geschiedde. Iedereen kende hem in Woerden. ‘Als ik tegen mensen zei dat mijn vader Piet heette, dacht men gelijk aan de slager, want die heette ook Ultee. Nee, mijn vader is niet van de slager, zei ik dan, hij had de bijnaam ‘Piet de Prater’ en ja, die kenden ze wel’. Tineke is jarenlang vrijwilligster geweest bij verzorgings- en verpleeghuis Weddesteyn en bij de Mantelmeeuw, beiden in Woerden. Toen ze in 1996 langs de Wereldwinkel fietste, toen gevestigd aan de Groenendaal, zag ze dat er vrijwilligers gevraagd werden. Kort na de geboorte van haar kleindochter Lola is ze daar gestart en nog steeds actief als winkelmedewerkster en verantwoordelijk voor de inkoop van de food producten.

 

Op de tafel worden als eerste een paar pakken Fairtrade Dark Roast koffie gezet, lekker pittig en dat past goed bij haar. Er hoort natuurlijk ook een koekje bij daarvoor kiest zij de chocolade biscuit, lekker knapperig, met pure chocolade erop en niet teveel suiker erin. ’s Avond drinkt zij graag één glas rode wijn, de Fire Fly, een biologische variant uit Zuid-Afrika.

 

De was doet Tineke al jaren met schillen van de Sapinus Mukorossi boom uit Nepal. Puur natuur, zonder chemische gribus staat op de verpakking. De was wordt schoon, is zacht zonder wasverzachter en ruikt ook nog eens heerlijk. In haar huiskamer staat een ‘room deodorizer’, de inhoud is gemaakt van houtskool en deze zuivert de lucht, geeft geen geur af, maar absorbeert wel geurtjes. Ook staat er een vriendenkring op de tafel, als teken van verbondenheid.

 

In haar slaapkamer en ook op de tafel staat een Yogiman, die zorgt voor rust en concentratie bij haar voor het in slaap komen. ’s Avonds steekt Tineke ook altijd een kaars aan, voor de sfeer. Heel mooi vindt zij ook de waxinelichthouder gemaakt van de Capiz-schelp, dus ook die komen op de tafel.

 

Aan haar tuinschutting hangt een metalenslinger met daar aan 3 lieveheersbeestjes. ‘Ik zie er velen in mijn tuin en er hangt ook een kleurige zon. Ook al schijnt hij niet, ik zie hem elke dag vanuit mijn kamer’.

 

Natuurlijk komt er ook een blauwe Dopper op de tafel. ‘Als ik op stap ga heb ik een Dopper gevuld met water bij me en een broodje in mijn katoenen broodzakje’. Beide handig en duurzaam.

  

Van muziek word je vrolijk en deze Cimbala uit Afrika klinkt zo helder, prachtig. Ze doet er nog een Damasa bij om het ritme bij Afrikaanse dansen aan te geven. Kort geleden heeft ze nog een Stokstaartje van scrapmetaal aangeschaft. ‘Wat een aandoenlijk beestje en bij mij thuis is geen gevaar en hoeven ze niet te vluchten in hun ondergrondse holen’, lacht ze. De Proud Lady’s van serpentijnsteen uit Zimbabwe vindt Tineke ook erg mooi. ‘Ik voel mij ook een Proud Mama’. Tenslotte legt ze nog een babbelblik op de tafel. Dit levert altijd leuke en interessante gesprekken op.

Meer weten over Tineke haar tafel, kom dan naar de winkel in de Havenstaat op nummer 49. Hij is weer volledig OPEN en er zijn we er veel nieuwe artikelen!

Wil je ook vrijwilliger worden? Wij zijn opzoek naar een aantal enthousiaste winkelmedewerkers. Als winkelmedewerker sta je, na een interne training, minimaal één dagdeel per 14-dagen in de winkel.

Reageer met het sturen van een email naar: en wij nemen contact met je op.