(H)eerlijke chocolade van de Chocolate makers

Lekkere, duurzame, fairtrade en biologische chocolade van de Chocolate Makers.

Chocolate Makers is een Nederlands chocoladebedrijf dat zich richt op het maken van heerlijke chocolade op een duurzame en sociale manier.

Chocolate Makers biedt een breed scala aan chocoladeproducten. Hun repen zijn gemaakt van cacao uit verschillende landen, zoals Congo, Peru, de Dominicaanse Republiek en Tanzania. 

​Ze hebben ook een aantal bijzondere creaties met biologische ingrediënten, zoals de Demeter-repen die zijn gemaakt van cacao van de Cabruca-coöperatie in Brazilië, verbouwd in harmonie met de natuur. 

In de Wereldwinkel Woerden liggen alleen de Sint-repen, de overige varianten volgend wellicht binnenkort, maar het verhaal alleen al is bijzonder om te lezen ...

 

 

Op de Braziliaanse repen staat Demeter. Een logo wat nog niet bij iedereen bekend is, daarom lichten wij het even toe.

Biologisch zijn Demeter producten sowieso, maar Demeter certificeert biodynamische boerderijen en producten. Biodynamisch gaat nog een stapje verder dan biologisch. Het is een holistische manier van landbouw waarbij ecosystemen niet ontregeld worden en we niet alleen maar nemen en onttrekken van de grond, maar de grond weer voeden met mest en andere natuurlijke stoffen zodat de bodem nog vele jaren gezond blijft.

 


Demeter Brazil 48%

De vegan ‘melk’-chocola met cacao van de Cabruca coöperatie in Brazilië, verbouwd in harmonie met de natuur. Heerlijk romige smaak dankzij rijstdrank en havervezels.

100% Glutenvrij
Op zonne-energie geproduceerd
Vegan
100% Bio chocolade
Zero waste & plastic vrij

Demeter Brazil puur 70% met zeezout

Deze zachte pure chocola met zeezout is gemaakt van cacao van de Cabruca coöperatie in Brazilië, verbouwd in harmonie met de natuur.

100% Glutenvrij
Op zonne-energie geproduceerd
Vegan
100% Bio chocolade
Zero waste & plastic vrij


Tien jaar geleden zijn Enver en Rodney begonnen chocola te maken. Sindsdien is er veel gebeurd en hun chocola is inmiddels een begrip voor liefhebbers van heerlijke en duurzame producten. 

 

 

Sinds 2019 produceren zij solar-powered en emissie-vrij in hun fabriek in de Amsterdamse cacaohaven. 

Eén keer per jaar komt het zeilschip Tres Hombres hun cacao brengen, twee keer per jaar komen honderden fietsers vanuit Duitsland de chocola ophalen en zijn er voortdurend rondleidingen waar ze jou graag meer over hun idealen en duurzame werkwijze vertellen.

Ze gebruiken uitsluitend biologische en fairtrade ingrediënten om hun chocolade te maken. Ze hebben ook een zero-waste en emissievrije productie, wat betekent dat ze hun afval tot een minimum beperken en geen uitstoot van broeikasgassen hebben.

 


Tres Hombres extreem puur 100%

Extreem pure chocolade geheel suikervrij. Een unieke smaakervaring! De cacaobonen voor deze bijzondere reep worden met het Zeilschip de Tres Hombres op windkracht uit de Caraïben gehaald en gebracht tot aan de kade van Amsterdam. Met het eten van deze chocolade steun je de Tres Hombres en kies je voor duurzaam transport!

100% Glutenvrij
Op zonne-energie geproduceerd
Vegan
Bio Fairtrade chocolade
Zero waste & plastic vrij


Gorilla bar

Het Virunga gebied ligt op het kruispunt van Uganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Het gebied wordt bedreigd door aanhoudende ontbossing ten gevolge van illegale houtkap en oprukkende kleinschalige landbouw.

Door cacao aan te planten wordt land hersteld en ontbossing tegengegaan. Hierdoor blijft het ‘Virunga National Park’ intact en het laatste leefgebied van de berggorilla’s beschermd.

In Afrika staan vooral Forastero cacaobomen, de smaak van de bonen is krachtig, je proeft een pure, ongecompliceerde chocola.

 


Gorilla bar extra puur 92%

De 92% Gorilla bar is een samensmelting van twee bijzondere projecten. Dankzij deze projecten wordt zowel het leefgebied van de bedreigde Gorilla in Congo als dat van de Orang-oetan in Indonesië beschermd.

100% Glutenvrij
Op zonne-energie geproduceerd
100% Bio chocolade
Zero waste & plasticvrij


écht duurzaam produceren: op zonne-energie

Het transparante dak van de fabriek is een heel belangrijk onderdeel van het productieproces: het levert de (zonne)energie waarmee ze de repen maken. Ze meten de milieuvoordelen via een solar app: het afgelopen jaar hebben ze 35.000 kg CO2 bespaard, dat is de jaarlijkse uitstoot van 7 huishoudens.

Wat doen ze nog meer om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden?

 

 

  • Verpakkingen van volledig composteerbaar materiaal.
  • Er gaat geen afval of energie verloren in de fabriek.
  • Fairtransport: een deel van onze chocolade komt met een zeilschip naar Nederland.

Duurzamer kan niet.

Foodlogica en cargo-transport zoals de Schokofahrt: 200 fietsers komen de chocolade halen om hem in Duitsland naar supermarkten te brengen.

In feite werken ze al zo goed als CO2-neutraal.

Maar het is hun ambitie om ook de CO2 footprint in transport en productie terug te brengen naar 0 kg CO2 per geproduceerde kg chocolade. Om de laatste stap te kunnen zetten, onderzoeken ze of ze het overschot aan zonne-energie kunnen omzetten in waterstof. Dan hoeft de cacaobrander niet meer op gas te werken.

Op weg naar 100% zero waste

Sterker nog, ze zitten al bijna op nul!

Dat doen ze zo:

  1. De fabriek draait 100% op zonne-energie.
  2. De verpakking van de chocoladerepen kan zo de composthoop op.
  3. Tijdens het productieproces gaat er geen energie of ingrediënt verloren:
  • De cacaodoppen worden verwerkt in Yogi’s cacao thee
  • Uit het cacaogruis dat overblijft persen we de laatste druppel cacaoboter voor in lippenbalsem
  • De machines zijn voor een groot deel tweedehands, opgeknapt of zelf gebouwd.
  • Ze gebruiken de restwarmte uit de chocoladekamer voor het verwarmen van de fabriek.

Hun ambitie is Zero waste werken in 2025.

Bron: chocolatemakers.nl